Brno vicces kedvű szobrászai







Brnoba érkezésem után már az első sétánál feltűnt, hogy az építészek bizony nem aprózták el a házak díszítését: ha kell ha nem, apró kőfaragásoktól hatalmas szobrokig, néhol aranyozott bevonatokig, szinte minden épület tele van pakolva. 
A sok szemet gyönyörködtető részlet mellett megbújik néhány viccesebb is. A városvezetés az elmúlt években több millió koronát ölt köztéri alkotások, szobrok létrehozásába. Lássuk mi lesz, ha egy város a hazáján belül le akarja körözni a többi város híres szobrait, nevezetességeit. 











"Ballfie"

Ha még nem érted a szót nem baj, mindjárt értelmet nyer. Prága egyik terén álló híres lószoborhoz hasonlóan Brnonak is feltétlenül szüksége volt egy monumentálisan megalkotott lovas hősre. A másfél éve készült, csupa fekete, félelmetes szobrot a Moravské náměstín találjuk, a Szent Péter templom előtt. 
Jaroslav Rona alkotása a luxemburgi dinasztiából származó moráviai Jošt őrgrófot ábrázolja. Egyszerűen formázott, szabályos vonalakkal rendelkezik, ezáltal mit sem veszítve erejéből: lándzsájának hegye 8 méter magasan végződik, szigorú tekintetével pásztázza, védelmezi a várost. Bár a rossz nyelvek szerint a lovaktól pont tartott a bátor hős.



Leleplezése előtt azt hitték, zsiráf lapul a lepel alatt, de igazán érdekessé nem csak az teszi, hogy méretéből adódóan nehezen fér bele egy szelfibe. Ha elölről szemléljük az állatot, a mellkasán két, elsőre feleslegesnek tűnő domborulat van. Ha a ló teste alá sétálunk és megfelelő szögből tekintünk a feje irányába, máris értelmezhetővé válik a "ballfie" (=golyók és szelfi összevonva) szókreálmány. Vagy ha mégsem, az alábbi videó segít, hogy leessen a tantusz. ;)


Cock clock

Igen, jól olvastátok. A másik alkotásban rejlő hasonló vonalú móka finoman szólva is szembetűnő. Prága és Olomouc egyaránt híres, mívesen díszített asztronómiai órával büszkélkedhet, Brnonak is szüksége volt tehát egy ilyenre. A náměstí Svobodyn álldogáló fekete hatalmas falloszra pillantva elsőre nehéz rájönni, de bizony ez a helyi csillagászati óra Oldřich Rujbr és Petr Kameník jóvoltából. A 6 egységből álló (haha) fekete gránitcsoda pontosan 24 óra alatt fordul meg - ebből a felső két egység forgása pár másodpercig figyelve is észrevehető. 

A művet 2010-ben leplezték le, az építése nagy titokban, paravánok mögött folyt, jól meg is lepődött mindenki, amikor sor került a bemutatására. Az sem segít a reputációján, hogy a helyi hokicsapat játékainak kivetítésekor egy gigantikus óvszert húznak rá, védelem céljából. Illetve, persze hóesésnél a fiatalok hamar kitapossák a "kiegészítőket" az oszlop körül, hogy a környező házak ablakaiból nézve egyértelmű legyen mit is látunk, ha esetleg addig nem jöttünk volna rá. :)



Van azonban egy fontos történelmi vonatkozása is: minden nap pontosan 11 órakor, egy üveggolyó indul el a tetejéről, és a belülre vájt járatokon végighaladva, az oldalán található négy lyuk valamelyikén gurul ki. Sokszor már 10 órakor elfoglalják az emberek a lyukakat őrző pozíciót, hátha aznap rájuk mosolyog a 25 % szerencse és ők vihetik haza ezt a golyót. 

Hogy miért pont 11 órakor? Ennek az időpontnak különleges történelmi jelentősége van Brnoban. A harminc éves háborúban, 1645-ben, a svéd seregek egy hónapig tartó ostrom után már meglehetősen fáradtak és nyűgösek voltak.  Annyira, hogy végül Lennart Torstensson marsall határidőt adott meg: ha a déli harangszóig nem sikerül bevenni a várost, feladják a harcot és hazamennek.  A helyieknek több se kellett: egy órával előbb 11 órakor megkongatták a harangokat, a svédek pedig leléptek.  Mivel az óra az ostrom 365. évfordulójára készült (2010. szeptember 18-án leplezték le), nem lett volna értelme egy könnyen leolvasható számlappal rendelkező órát megépíteni. 

De hogy hogyan is kell a pontos leolvasni az időt róla?? Először is a mellette futó villamos síneken át kell sétálni, hogy kellő távolságból lássuk az alkotást. Ha már jól megvizslattuk minden részletét, a fejünket 90 fokkal balra fordítva, a közeli Jakub templom tornyán lévő óráról kiderül, mennyi is az idő :)