Gondoltál már rá, hogy milyen szerencsés vagy?

Szeretünk abban elveszni (én is), hogy utaznék, de nem megyek, mert nincs pénzem, nincs időm, meg különben is. Mindig nagyon könnyen találunk okot, hogy miért ne vágjunk bele.  
Nyáron aztán kaptam egy mondatot az arcomba, ami elgondolkodtatott.  
(Nem, most ebből nem az fog kisülni, hogy az Afrikában éhező kisgyerekekhez képest milyen jó dolgunk van. Hasonló élet/társadalmi helyzetben lévővel beszélgetve jött elő a téma.)
Enyém a világ :)) - Montjuic, Barcelona, Spanyolország

Sevillában a hostelben volt egy 20 év körüli ausztrál pár, Alicia és James, akik most 5 hónapig úton vannak, és fejenként egy hátizsákkal bejárják Európát. Tudjátok, mint az amerikai tinifilmekben, amikor érettségi után kalandozni indulnak az öreg kontinensre (Eurotrip például, csak ők nem Mieke-t kergetik:D ).
Heverésztünk egyik este a teraszon - paella után és sangria előtt - a teraszon a kanapékon, mire azt mondta nekem Alicia: "te olyan szerencsés vagy...."
Pislogtam kettőt homlok ráncolva, hogy na vajon most épp miért?

"Hát Magyarország itt van Európa közepén, Budapestről bárhova szeretnél menni Európában 2-3 óra alatt ott vagy repülővel. Ha én szeretnék világot látni, a Földgolyó túloldalára kell mennem....Na meg ti tanultok nyelveket. Nálunk ez abszolút nem jellemző. Jó, hogy az angol világnyelv, mert amúgy meg vagyunk lőve rendesen.

Sevilla Inn Hostel - és a terasz, ahol esténként paellázás és sangria folyik
Elgondolkodtató.
Elmennél a francia riviérára? Nizzában két óra alatt ott vagy repülővel. A spanyol, mediterrán hangulat vonz? Oké, legyen három óra.... Megnéznéd a norvég fjordokat? Szintén nem több 2-3 óra repülőnél. Sörfesztivál Münchenben? Elég csak autóba pattanni, pár óra alatt ott vagytok a haverokkal.  Horvátország köves tengerpartja? Szintén autózható táv.  Csipkés-tetős sörözős városnézés Prágában? Alig drágább a buszjegy, mint hazautazni Debrecenbe...  Ehhez persze még hozzájön a repülőtértől való távolság, de az ugyanaz marad, bárhonnan érkezel.
Olyan színes, gazdag kulturával rendelkezünk Európában néhány száz km-enkénti váltakozással, hogy hihetetlen. Tényleg szinte bármire vágysz itt van egy karnyújtásnyira. Tudom-tudom, az eredeti japán sushi mondjuk pont nem.

Riviéra - Nizza, Franciaország

De hát utazni drága! 
Pénzbe kerül persze, de a mértéke nagyban függ az igényeidtől. Ha ragaszkodsz egy külön szobához, ahová 9 óra 8 perckor ágyba hozzák a #pumpkinspicelatte-t sáfránydíszítéssel, annak meg kell fizetni az árát.  Ha azonban tudsz szerezni füldugót, amivel ki tudod zárni a 8 horkoló szobatárs zaját és kis lakatot amivel elzárod a szekrénybe az értékeidet, akkor mondjuk 10 euró/éj körüli áron nagyon király, városközponthoz közeli hosteleket lehet kifogni szinte mindenhol. Nekem a rekordom 900 forint  volt Krakkóban, városközpontban, reggelivel! Igen, kilencszáz.

A fapados légitársaságok akár 5-6000 forintos retúr(!) áron kínálnak már jegyeket. Aki még nem ismeri Utazómajmot, az nagyon gyorsan keressen rá;) Ha mellé vesszük, hogy szupermarket mindenhol található olcsó (akár hostelben főzhető) ételekkel, máris nem olyan horribilis az a tengerparti hosszú hétvége pünkösdkor. ;)

Neked mi a vágyad, hova mennél el szívesen pár napra? ...és mikor foglalod le a jegyet?  :)

Krakkó főtere adventi időszakban. 
A képhez csak halkan hozzáteszem, hogy ma néztem és 10 euro a retúr buszjegy Krakkóba kényelmes busszal ;)