HungaroHitch 2017 - Csak elindulni nehéz, onnan már mindig lesz valahogy

Talán ez lehetne részünkről a jelmondata a 2017-es HungaroHitchnek, amelyen Intercontinental Hiking Lamas néven indultunk. Élménybeszámoló következik.

Marcival még áprilisban egy közös kijevi kiruccanáson határoztuk el, hogy indulunk a 2017-es nyári HungaroHitchen. Sőt, nem csak, hogy indulunk, de komolyan is vesszük! Ezt kiegészítettük még a verseny hetében egy gyors csapat-meetinggel, ahol megerősítettük, hogy a pontszerzés lesz a cél. (Azt is kikötve, hogy szombat dél körül tartunk egy önvizsgálatot, és ha úgy látjuk, hogy nagyon nem megy, akkor ellazulunk és élvezzük az életet.)

"Pre-HungaroHitch Eastern Block" - csapatépítő kirándulás Kijevben, itt született meg az elhatározás, hogy indulunk a versenyen.

A rajt péntek 7:00-kor volt a Budai hegyekben. Indulás előtt ki volt téve két poszter: Galacot és Milánót ábrázolva. Már épp nagyon beleéltük magunkat, hogy mégis külföldi tereppontok lesznek, de a párbaj után megkapva a HitchBookot gyorsan kiderült, hogy ez csupán a két kötelező feladat irányát jelölte. Keletet választottuk, így a kötelező feladat az Ártándi határátkelő érintése volt.
HitchBook: ez az a kis füzet, amely tartalmazza a szabályokat, tudnivalókat, feladatokat, pontszámokat és egyúttal naplóként is szolgál az elvégzett feladatok számára. Ebben tudjuk vezetni a három nap során a teljesítményünket, és a végén ez alapján (fényképes bizonyítékokkal kiegészülve) készül az értékelés. Vannak tereppontok (települések), amelyeket érintve (településnév táblával készített szelfivel bizonyítandó) megszerezehető a pontszám - minél nehezebben megközelíthető/elhagyható a helyszín, annál több pontot ér). Rablópontok - terepen elhelyezett tárgyak, amit csak a leggyorsabb szerezhet meg. Egyéb feladatok pl. énekelj a sofőrrel és vedd videóra. A rajtnál a csapatok kettesével, kvízkérdéssel párbajoznak és a győztes választhat útirányt. 
Nagyjából ennyire örül az ember, amikor rablópontot talál, nekünk kettőt is sikerült elhappolni a többiek elől
 Gyorsan kidolgoztunk egy keretstratégiát, majd útnak is indultunk. Alig egy óra metrózás/séta után már az M5 felhajtóján álltunk feltartott hüvelykujjal. Itt aztán rögtön volt időnk lecsitulni: majdnem egy óra volt, mire felvett az első autó.

Na de ami ez után következett! Szinte megállás nélkül hasítottunk egész nap. Alig néhány óra múlva Ócsa, Inárcs, Kecskemét, Soltvadkert, Akasztó, Kiskőrös és újra Soltvadkert érintésével máris a bugaci pusztában álldogáltunk elcsodálkozva a táj szépségén és az emberek segítőkészségén egyaránt. Na persze pont azért (is) stoppolunk, mert szeretünk ismerkedni, bízunk az emberekben és a jóindulatukban, de az számunkra is meglepő volt, amikor az egyik autó épp kitett a Móricgát táblánál, a mögöttünk jövő pedig már meg is állt, hogy segíthet-e, hova megyünk, el tud-e vinni. Köszönettel el is fogadtuk a fuvart - persze a gyors tábla-szelfit követően. 

Végigszelfiztük az ország keleti felét :)

Reggel még indulás előtt meginterjúvolta az indulókat a Kossuth Rádió. Tőlem azt kérdezte a riporter, hogy milyen extrém élményem volt már stoppoláskor. Azt meséltem el, amikor Franciaországban mínusz 2 perc alatt sikerült fuvart fognom: még csak sétáltam a stoppra kinézett hely felé, mikor megállt mellettem az autó, hogy stoppolok-e, mert szívesen elvisz. Na a HungaroHitchen tapasztalt flow ezt a mínusz 2 percet ugyan nem ütötte ki, de összességében az a pozitív áramlat amibe bekerültünk, sokkal intenzívebb és nagyobb élmény volt. 
Innen néhány fuvarral máris Martfűn voltunk (a filmbéli rémtett-helyszínek mellett sétálva), ahol felvett egy autós, aki személyi sofőrként dolgozik. Miután értesült a versenyről, úgy döntött, megsegít minket és tesz egy 200 pontos kitérőt Tiszaroff felé. (Egyébként többször ugyanennek a versenyszellemű jóindulatnak köszönhetően jutottunk el más eldugott/zsákfalvakba.)  Ezután kitett minket Karcag határában, ahol már közeledett a 22:00, ami után tilos volt stoppolni reggel 5 óráig. Egy alapos körbejárást követően végül egyetértően elterültünk az iparterület mellett a kaszált fűben, és hálózsákba bugyolálva - szúnyogokkal megtűzdelve - aludtunk a reggeli első napsugarakig. 

Ez az új kedvenc stoppolós képem magamról: esőben sincs megállás! (Nyíregyháza)
Nem sokkal 5 óra után - benzinkutas felfrissülést követően - már stoppoltunk is tovább. Itt is nehezen indult a nap, bár szombat reggel 5-6 óra között talán nem olyan meglepő a kis forgalom.... Mindenesetre hamarosan már Kertészsziget bekötőjénél voltunk. Itt úgy döntöttünk, hogy a hátizsákot a bokorban hagyjuk és besétálunk a pár km-re lévő faluba. Reményeinkkel ellentétben nem állt meg senki, viszont elszáguldott mellettünk egy másik csapat, boldogan integetve az autóból :D A helyiek a kocsmában nem igazán értették, hogy miért tűnik fel ilyen korán ennyi ember párokban, hogy lefényképezkedjen a falunévtáblával... persze mi sem álltunk meg elmagyarázni, siettünk tovább. Innen alig több mint két óra múlva már Ártándnál voltunk. Sikeresen eltévedtünk a határátkelő területén, így nem túl szívélyes fogadtatásban részesültünk. A feladat sikeres teljesítése után már fordultunk is vissza északnak, hogy begyűjthessük az ottani pontokat is.  Egy kisebb faluban azért beragadtunk majd' két órára - a kocsma és a kisbolt között sikerült megállnunk, és persze aki arra jött ezekre a helyekre tartott. Végül a rendőrök - miután harmadszorra mentek el mellettünk - megkérdezték mit keresünk "itt a világ végén", a verseny hallatán pedig segítettek fuvart fogni nekünk a következő településig. 

Egy sofőr-szelfi 50 pontot ér, de óránként csak egyet lehet beszámítani. A srácok is tettek velünk egy 100 pontos kitérőt, köszönjük! :)
Innen aztán viszonylag gyors út vitt Bagaméren át- mennyit meséltek róla odafele, mi meg csak átrohantunk rajta -  Nyíradonyba, ahol a sofőrtől még egy üveg pálinkát is kaptunk ajándékba. (Nagy vicceskedve kitaláltuk, ha nyerünk, ezt fogjuk inni a kupából.) 
Mátészalkán felvett sofőrünk nem csak, hogy tett egy kört velünk Tyukod felé a fénykép kedvéért, de meg is hívott minket, hogy menjünk vissza a nyáron pár napra, nézzük meg, milyen ott az élet. (Marci megy is majd vissza az húgával, én pedig egy-két jó móri borral képviseltetem magam.) Még néhány település érintésével már közel jártunk Tiszadobhoz, ahol a "nyakig-vízbe-merülős" fényképet szerettük volna teljesíteni. Végül egy dinnyéket szállító autóban végeztünk: gumipók tartotta az ajtót, mi a láda falát, a láda a dinnyéket, a dinnyék pedig a hátizsákjainkat. Nem állítom hogy nem féltem menet közben kicsit. 
A naplementében gyorsan úsztunk még egyet a Tisza holtágában, majd a hideg miatt az összes nálunk lévő ruhában - már szúnyogok ellen befújva - ismét a földön végeztük elbújva éjszakára.

Vasárnap hajnalban megint ijesztőnek tűnt a helyzet: innen ugyan ki akar ilyen korán bárhova is menni? De alig három óra múlva - újabb párszáz pontot begyűjtve - már Eger környékén kanyarogtunk. Innen még következett egy véletlen kitérő Salgótarjánba, egy nehezen elszánt 200 pont (ijesztő ám megkérdezni idegeneket, hogy nem adná-e kölcsön a kocsiját kicsit, amíg levideózzuk, ahogy vezetjük) és indultunk is vissza Budapest felé. Az utolsó fuvarunk még olyan lelkes és izgatott volt, hogy minket is felspannolt az alapos fáradságból. Végül fél 3 körül megérkeztünk a belvárosba. Innen még volt időnk hazamenni, lezuhanyozni, majd újratalálkozva felmenni a hegyre és besétálni a célba. 

A teljes útvonalunk a három nap alatt.
A fáradtság ellenére nagyon jó volt a hangulat, mindenki  sörözött, virslit fogyasztott nagy boldogan és ismerkedett - hiszen csak futólag egy órára láttuk egymást pénteken. Az eredményhirdetés számunkra kifejezetten pozitívan zárult, 5100 ponttal ezüstérmet kaptunk (és vele egy Balatoni hétvégét 4 főre a Balaton Tourist, valamint 15 gombóc fagyit a Spillion Vegán Fagyizó jóvoltából). 

...és, hogy milyen így néhány nap távlatából visszatekinteni a versenyre? Tartottam tőle előtte, hiszen a belföldi mikrostoppolást még sosem próbáltam így igen nagy kihívás volt. De ami kisült belőle, azt még mindig nehezen hiszem el. Az a flow, ami mindhárom nap megjelent néhány órával az indulást követően, az a hihetetlen sok kedvesség, segítőkészség és jó szándék az emberektől, akikkel találkoztunk. Nem is tudom szavakba önteni, de ha esetleg olvassátok még, ezúton is hálásan köszönjük a bizalmat és a hozzáadott részeteket a kalandunkhoz. <3