London, te drága

Bár a blogot kifejezetten alacsony költségvetésű utazásokról kezdtem el írni, London nagyon az ellenkezőjére sikerült. Alapvetően persze nincs ezzel baj, felkészültünk rá: tesómmal mentünk a szülinapunkat ünnepelni, meg hát először jártunk itt, szerettünk volna minél több kötelező jellegű, nagyobb látványosságot kipipálni. A fő attrakció a Harry Potter stúdió volt (nagy rajongók vagyunk mindketten), ami már egymagában akkora összeg volt kettőnknek, amiből hoztam már ki két hetes stoppolós-csövezős túrát is magamnak. Na de az anyagiakon túllendülve lássuk mit láttunk a város drágábbik oldaláról.


Az elmaradhatatlan kávé bemelegítésnek

LONDON EYE
Új város, fel kell menni valami magas helyre, még ha tériszonyosak is vagyunk? Hát persze, hogy egy óriás kerék lesz a megfelelő választás, ami még mozog is! Előre vett jeggyel is 20-30 percet álltunk sorba, hogy aztán 15 másik emberrel egy üvegkalitkába zsúfolódva pörögjünk fel olyan magasra, mintha 64 piros telefonfülkét egymásra tettek volna. A látvány csodálatosan szép volt, a  kb. egy órás fordulás alatt a legtöbb előre kinézett helyet és egy rakás hírességet (pl. Westminster Apátság) könnyen be tudtunk azonosítani, csodaszép fotókat készíteni és nem utolsó sorban kinézni még néhány dolgot, ahova muszáj leszünk elmenni a következő napokban.
Mivel az óriáskerék nagyjából a város közepén van, körbe minden híres nevezetességet végig lehet nézni

HARRY POTTER STÚDIÓ
Erről lehet, hogy el se kellene kezdenem írni, mert annyira rengeteg sok tömény dolog van benne, hogy nem tudom, olvasási kapacitásokon belül a végére érnék-e. A lényeg: a 8 Harry Potter filmet forgatták itt és minden díszletet, amit építettek hozzá, most összerendezték a stúdió területén egy végigjárható kiállítás formájában. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és a többi több száz színész 10 éven keresztül majd minden egyes napját itt töltötte. A túra a Nagyteremből indul, nem kronológiai sorrendben ugyan, de végigvonul minden fontos állomásán a filmeknek. A kviddicsezést és néhány egyéb varázstrükköt mi magunk is kipróbálhatjuk, és hazavihetjük CD-n a vizuálisan megmachinált végeredményt.
11 éves már bőven elmúltam, de ha levelet kapnék habozás nélkül felszállnék :)

Nem csak a King's Crosson, itt is van ilyen kuli. Egyből három is, hogy ne legyen olyan hosszú a sor :)

MADAME TUSSAUDS
Kombinált jegyet vettünk ide és a London Eye-ra, így kicsit olcsóbb volt. Mert persze ha már itt járunk természetesen a világsztárokkal való szelfizést sem hagyhatjuk ki. A több mint 15 témában kiállított viaszszobrokat járhatjuk végig, talákozhatunk celebekkel, történelmi személyiségekkel, tudósokkal is és magával a brit király családdal. Na persze, ha van elég időnk kivárni a sort, mert itt hivatalos fotós rendez, narrál és igazgat, hogy igazán Royal kép készülhessen a királynő, Vilmos és Kate között. A séta legvégén bepillantást nyerhetünk a múzeum háttér történetébe is, kezdve Madame Tussauds életével, aki pályafutását a francia királyi család - XVI. Lajos és Marie Antoinette - viaszportréjával kezdte; egészen addig, hogy pontosan hogyan is lesz néhány képlékeny gyurmából végül Beyoncé.
E = mc^2

Darth Vader felkért egy táncra :)

Madame Tussauds - az egyik első munkája a francia királyi család viaszszobrokban való megörökítése volt

Sok réteg festék, lakk - így lesz a "gyurmából" emberi kéz.

ÉTELEK
Persze, mint általában, széles a skála az ételek árában és sok függ az egyéni igényektől. Előre csak egy hattalmasnagy angol reggelizést terveztünk be a The Breakfast Club-ban, a többit étkezdékben, szendvicsezőben oldottuk meg, meg persze sok hamburgert ettünk mert az ilyenkor minden szempontból jó (minden van benne és viszonylag könnyen lehet vállalható áron találni). Az angol reggeliben bár úgy tudom hagyományosan nincs benne a black pudding, itt volt, így nem kellett egy újabb kört menni, hogy ezt is megkóstolhassuk. Hát.... nekem egyszer elég volt :D
Tojás, krumpli, sült paradicsomos bab, pirított gomba és paradicsom, kenyér. Meg persze angol tea tejjel. 

A tetoválás a csuklómon - bár szeretnék ilyet igaziból is - csak játék, pár napig volt fent, de addig muszáj voltam szanaszét fényképezni.

Van persze sok - sőt, rengeteg - olyan hely és lehetőség is a városban, amelyért nem kell egy vagyont fizetni, vagy épp teljesen ingyenes. Hamarosan jelentkezem ezekről is egy összefoglalóval, addig is írjátok meg, ha voltatok már itt, vagy még mit ajánlanátok az egyszeri, lelkes, londoni látogatónak :)