London - a kevésbé költséges oldal

Az utolsó bejegyzésben London drágábbik oldalát gyűjtöttem össze, amibe belevetettük magunkat tesómmal, hiszen először vagyunk itt, csak pár napot, muszáj voltunk kipipálni néhány nagyon híres - és ennek következtében borsos áru - látványosságot.  Akkor azonban már említettem, hogy mindezek mellett rengeteg ingyenes, vagy kevés befektetést igénylő attrakció is van. Persze ha valamelyik ismerősötök Londonban él, biztosan többet is fog tudni mondani, de azért mutatom mi miket találtunk, miközben rendíthetetlenül róttuk a km-eket a városban.

Tower Bridge - Ha van tipikus pózolós kép Londonban... akkor ez biztos köztük van :D

FREE WALKING TOUR
Szokásommá vált az utazásaim során a Free Walking Tourokat (ingyenes, vezetett városnéző túra) igénybe venni, mert rengeteg olyan érdekességet  mondanak el a helyekről, amit máshol nem találnék meg. Most ráadásul találtam egy egész napos (7 órás) "London gyorstalpaló" túrát, tesóm pedig beleegyezett, hogy belevessük magunkat (aztán ha túl sok az információ, legfeljebb lelépünk előbb, ilyet is lehet). Végül ő jobban bírta mint én, sőt, este ő mesélte el azokat a fehér foltokat, amikor már nem bírtam figyelni csak ültem, és bámultam ki a fejemből :D

Azok a tipikus színes ajtók. 1666-ban London nagy része odaveszett egy pékségből induló tűzvész következtében. Utána a házakat már célirányosan téglákból építették újra. Azért olyan színesek az ajtók mindenfelé, hogy legalább ezzel egy kis színt vigyenek a város arculatába. 

A Towertől indult a túra, végighaladva City of Londonon, a Temze északi partján maradva végül a Westminster Apátság mellett kötöttünk ki mindent és mindenkit megtanulva London történelméről. Tudjátok például, hogy a Királynő a mai napig csak külön engedéllyel léphet be City of London területére? Vagy, hogy miért éltek egzotikus állatok a Towerben? Hiszen királyéknál a világban mindenhol sok pénz van, így a hagyományos ajándékozás kiesik a képből lévén, nincs kifejezetten "szükségük" semmi újra. Az egzotikus, más kontinensekről származó állatok maradtak csak, amit ajándékként tudtak adni egymásnak. Így esett a rém eset, hogy az oroszlán széttépett pár tucat embert (hát nem láttak még ilyet, nem tudták, hogy nem szabad közel menni ¯\_ツ_/¯). A vadállatokon kívül fél tucat hollót is őriztek mindig, babonából: ha kevesebb mint 6 holló marad a Towerben, az összeomlik. Ma már nem ilyen babonásak, ezért nem lakik bent 6 holló. Hét holló van ott (ha az egyikkel esetleg történne valami...).

A Tower of London tornyai. 

Maga az erődítmény falai között csak kevés embert végeztek ki, ahhoz nagyon magas rangúnak kellett lenni. A többieket a szomszédos dombon (Tower Hill) fejezték le. Az elítéltnek mindig vinnie kellett magával egy zsák pénzt is, két okból. Egyrészt, hogy a hóhér jó, de főleg gyors munkát végezzen; másrészt pedig, hogy a(z általában) jelen lévő családra ne ugyanez várjon. A lefejezést követően - mily költői angolul ez a kifejezés: "remove the head from the body", vagyis: "eltávolítani a fejet a testről" - azért a tömeg éljenzett, a fejet pedig felkapták és a magasba emelték: állítólag mivel az idegek ekkor még működnek, az elítélt a saját szemével láthatja az őt ünneplő tömeget. Elég morbid, nem? 

James Park. A héttérben látható a London Eye, mögöttem pedig a park túloldalán a Buckingam Palota áll.

JAMES PARK, BUCKINGAM PALOTA
A mókusok tényleg nagyon barátságosak, gondolom hozzá vannak szokva, hogy etetik őket, ezért jöttek mindig olyan közel, hátha kapnak valamit. Ludak, színes mindenféle madarak, pelikánok is a táblák szerint, bár velük nem találkoztunk. Na meg a nyugalmas, zöld sziget a város közepén, hatalmas tóval, szökőkúttal, a London Eye tetejével a háttérben. Az emberek a fűben ülve piknikeznek, olvasnak vagy csak heverésznek. Mellette a Buckingam Palota. Hogy a Királynő épp otthon van-e vagy sem, azt a zászlóból lehet tudni: ha brit zászló van fent, az Diana emlékére van, ekkor a királynő távol van, ha pedig a Palotában tartózkodik, akkor a királyi család zászlaját vonják fel. Mesélte a túravezető, hogy volt olyan túra, ahol látták, hogy épp zászlót cserélnek, majd megérkezett egy helikopter. Na, vajon ki volt benne?

Panorámakép a palota (és a tömeg) tisztes távol tartásával.


British Museum 

BRITISH MUSEUM
Zseniális. Ha szereted az ókori művészetet azért, de ha nem, akkor is :D A központi csarnok nagyon fotogén nappali és esti fényben egyaránt. Itt kétszer jártunk a kirándulás során, először csak mintegy véletlenül betévedtünk "Majd mi azt tudjuk!" felkiáltással, de rá kellett jönnünk, hogy nem. Úgyhogy másodszorra már célirányosan érkeztünk vissza = rákerestünk a "10 leghíresebb dolog, amit mindenképp meg kell nézned, ha a British Museumban jársz"-ra google-n. Jó, hát valami stratégiát csak ki kellett találni, tényleg annyira hatalmas a hely, hogy masszívan, sok időre ide kéne költözni ahhoz, hogy az egészet be tudja fogadni az ember. Ide ingyenes a belépés, csak egy biztonsági ellenőrzésnek kell alávetni magunkat (meg kiállni a sort) belépés előtt.
Soha ilyen művészi kép még nem készült, amint egy művészi műalkotás előtt álldogálok, amiről igazából azt se tudom micsoda. Nagyon nagy ez a hely, már fáradt voltam, na!
Húsvét-szigeteki szobor. Szerintem csücsörít. Szerinted is? 

SKY GARDEN - helyett SHARD
Van ez a hatalmas Walkie-Talkie alakú épület egy vicces induló-sztorival: amikor megépítették, nem számoltak azzal, hogy a görbe üvegfelület az utcára fogja fókuszálni a napsugarakat, ezzel túlmelegítve mindent. Hiába gyulladt meg rendszeresen a kávézókban a szalvéta például, minden kérés ellenére nem tettek semmit az épülettel. Egészen addig, amíg egy gazdag valakinek a porshéját rá nem olvasztotta az aszfaltra a fókuszálódott hőség. Ez után szerelték fel az épület teljes oldalát árnyékolókkal, megvédve ezzel az utcát alatta. Ráadás: építettek Las Vegasban is egy ugyanilyen épületet, de nem tanultak a hibából: ott egy medence vizére irányította a hőséget az épület, majdnem hogy felforralva a vizet, lehetetlenné téve a fürdést benne.... :D
A Walkie-Talkie épület. Azt mondta a túravezető, hogy "rendkívül könnyű megjegyezni az objektumok nevét, Londonban úgy nevezzük el őket, ahogy kinéznek. Ez itt egy walkie-talkie. Nem? De. Na látod."

Shard. Innen nézve nem tűnik olyan nagynak, pedig bizony több, mint 70 emelet magas. Még mindig nem tűnik nagynak? Akkor googlezz rá kérlek.

Szóval ennek az épületnek a tetején van a Sky Garden (erre most keress rá, ha szépet akarsz látni), ahova ingyen lehet felmenni nézelődni, mindössze időpontot kell foglalni a honlapjukon. Na mi erről lekéstünk. A Temze túlpartján helyezkedik viszont el a Shard - nem tudod eltéveszteni, több, mint 70 emelet magas, csúcsos felhőkarcoló. Ennek a tetején van egy kilátó, ahova szintén nagyon drága a belépő, viszont! Vannak éttermek és bárok középmagasságban, ahova ingyen fel lehet menni, itt is mindössze egy biztonsági ellenőrzésen kell átesni még lent a bejáratnál (biztonsági ellenőrzések mindenhol!). Szerettünk volna fogyasztani is valamit (mondjuk a kilátó belépő ára helyett), de annyira zsúfolt volt a hely, hogy végül csak körbejártunk, fényképeztünk párat és haladtunk is tovább. Mindenesetre innen sem volt elhanyagolható a látvány, 33 emelet magasan kb a Sky Gardennel voltunk egy magasságban, és teljesen más szemszögből láthattuk a várost, mint a London Eye-on.

Jó, persze, nyilván olyan képet sikerült választanom, amin egyáltalán nem zsúfolt. Ez az étterem része, ahova csupán egy italra nem engednek leülni. Viszont olyan árakkal dolgoznak, amitől sajnos pont nem jött meg az étvágyunk hirtelen. 

... és végül de nem utolsó sorban: céltalan séta.
Számunkra nagy élmény volt az is, amikor épp csak A-ból B-be akartunk eljutni és róttuk szorgalmasan a km-eket (ezzel is kikerülve a tömegközlekedést). Legyen az akár az Oxford street - már bőven október közepén a karácsonyi dekorációval felszerelkezve - vagy bármelyik másik park, kis tégla-sorházak színes ajtókkal, nagyon szépek voltak. Vannak persze itt is lerobbant környékek, szombat reggeli szemét-halmok a buliból hátramaradva, de a rövid itt-tartózkodásunk alatt végig megmaradt az eltérő környezet varázsa.
Csak átsétáltunk egy hídon, és nézd mennyi látnivaló: a London Eye mögött a háttérben, ha figyelmesen nézed, a felállványozott harangtorony is látszik, amelyben a Big Ben van, a kettő között pedig a Parlament egy tornya.

Szép belső terekből sincs hiány, pont amikor ott voltunk, láttam egy képet egy magyar bloggerlánynál egy könyvesboltról, ahova muszáj voltam én is gyorsan elmenni megnézni - igen, tényleg, egy könyvesboltot! Van még sok más múzeum és hasonló is, ami ingyenes és már a belső terek kialakításáért megéri meglátogatni, de ezek már következő látogatásra maradnak.

Daunt Books