Tóvilági séták SzlovéniábanFurcsa módon sosem voltam még Szlovéniában (csak átutazóban). Furcsa, hiszen az elmúlt másfél évben annyit kirándultam Európán belül, hogy logikus lett volna ezt a szomszéd országot is meglátogatni. De ami késik nem múlik, néhány hete a 2018-as év első kirándulásának célpontja Szlovénia volt.
Az összesen 4 napos kirándulásba (az utazást levonva mondjuk 3 nap) szállásadónk javaslatára beiktattunk egy tó-látogatós napot is. A Bledi-tavat valószínűleg nem kell bemutatni, sok utazós ajánlatot gyűjtő oldalon javasolják célpontként. Könnyen megközelíthető, Ljubljanától másfél óra busszal, ami szinte a tó partján tesz le. Ha ismerős lehet a helyszín, akkor biztosan a tó keleti részén található sziget miatt, amelyen egy templom áll, gyönyörű fotótémát szolgáltatva az erre sétálónak. Ezen kívül van egy vár is a szikla tetején csodaszép kilátással, illetve a környező (télen hófödte) hegycsúcsok miatt csupán a tóparton sétálva is csodás élmény.A másik helyszín a Bohinji-tó, ez biztosan sokkal kevésbé ismert.  Szlovénia legnagyobb természetes tavához ugyanazzal az óránkénti busszal lehet eljutni mint a Bledi-tóhoz, mindössze fél órával több a menetidő.  Ez alatt a fél óra alatt pedig megszámlálhatatlan patak keresztezi az utat. Ezek a kivétel nélkül tökéletesen tiszta, zöld vizű patakok mindenfelé ott csordogálnak a hegyek közt. Érkezéskor első ránézésre a városka csupán néhány (télen zárva tartó) panzióból és étteremből áll - nem csoda, nagyon jó rekreációs helyszínnek tűnik.

Több lehetőséget rejt magában a helyszín mint csupán "egy tó kilátással": a Triglav Nemzeti Parkba vezető túraútvonalak, a Vogel hegy tetejére érkező felvonó, vagy a közeli Savica vízesés révén akár több napos kirándulási lehetőségeket biztosít a környék.  Mivel ezek közül egyikre sem jutott időnk a téli korai sötétedés miatti pár órában, szinte borítékolni merem magamnak, hogy ide még vissza fogok térni a következő években valamikor egy alapos pár napos kikapcsolódásra.A tó maga hihetetlenül tiszta vizű, nyáron fürödni lehet benne, legmélyebb pontja egy kihelyezett tábla szerint 46 méter(!!).  Biztos vagyok benne, hogy eleve jóval kevesebben ismerik mint a Bledi-tavat, és a téli időszak is rásegített, de alig néhány emberrel találkoztunk a pár órás séta során. Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően a hó csak a hegycsúcsokat borította, körülöttünk pedig mindenhol valószerűtlenül zöld fű volt - ami különösen télen volt furcsa. Álomvilág itt ez, a semmi közepén fekvő tó, de szavakkal úgysem lehet megfelelően visszaadni, további próbálkozás helyett álljanak inkább itt a képek kedvcsinálónak.